Auto-massatge fascial
L’auto-massatge de fàscies musculars, en anglès SMR, self myiofascial release, és un mètode de recuperació i millora de la mobilitat que ha anat guanyant popularitat els darrers 5 anys. En què consisteix ? És efectiu?
PRINCIPIS I FONAMENTS DEL SMR
Aquest massatge consisteix en aplicar una pressió sobre un punt dolorós mitjançant un rodet (“xurro”) o pilota o qualsevol aparell que tingui una superfície que rodi sobre una part dolorosa o contracturada del cos. La velocitat a la que es passa el rodet és lenta, d’entre 1 a 3 cm. per segon i també hi ha moments en que es manté la pressió sobre un punt concret durant uns segons, entre 5 i 30 segons depenent de les tècniques. Per a cada àrea es poden fer de 3 a 5 passades del rodet amb una durada final de 90 a 120 segons en cadascuna.
És anomenat també com el ”massatge de pobres” ja que no precisem d’un massatgista (tot i que un fisioterapeuta trauria més beneficis utilitzant la mateixa tècnica) i podem treure beneficis amb la utilització de material senzill i que no porta gaire temps.
Les zones més típiques susceptibles de massatge SMR son els panxells, quàdriceps, isqui-tibials, banda ili-tibial (part exterior de la cuixa), espatlles i esquena (secció mitja i superior)
BENEFICIS
1- Incrementa la circulació de sang en la zona per la que es fa el massatge.
2-Amb una tècnica adequada aplicant la pressió, direcció, velocitat i punts de parada adequats s’aconsegueix eliminar adherències entre les diferents capes de teixit i millorar l’elasticitat i la mobilitat compromesa.
Si aconseguim millorar la circulació i la mobilitat disminuirem el risc a patir lesions alhora que accelerem el temps de recuperació entre esforços d’entrenament intensos.
CARACTERÍSTIQUES DELS APARELLS DE MASSATGE
Generalment parlem de rodets (“xurros”) però també es poden utilitzar pilotes i materials que rodin sobre la pell. Poden ser de diferents densitats depenent de la persona i la zona susceptible de massatge. Alguns rodets presenten diferents zones amb diferents dibuixos per a crear diferents tipus de pressió. Això és interessant perquè els fa més versàtils alhora que pot oferir pressions diferenciades en una mateixa passada del rodet.
QUAN PRACTICAR SMR ?
1-Abans de l’entrenament.
Com a primera part d’un escalfament, abans de qualsevol exercici físic, prepara zones en tensió incrementant la circulació i millorant la mobilitat trencant algunes adherències entre teixits. Millora els patrons de moviment per a que les activitats posteriors siguin més eficaces.
2-Després de l’entrenament o de la part principal d’una sessió.
Amb la fricció del rodet s’incrementa l’arribada de sang i nutrients als teixits inflamats. No s’elimina totalment el dolor i la fatiga acumulada però el procés de recuperació s’accelera.
PUNT FINAL
El SMR no és la panacea del Mon del Fitness. Amb això ni ens posarem en forma ni obtindrem una salut de ferro ni aconseguirem una millora substancial de la flexibilitat d’algunes parts del cos ni tant sols aconseguirem el relax i la recuperació que ens pot oferir un bon massatgista. Però la seva utilització no implica massa temps ni una gran inversió en la compra del producte. Ens ajudarà a eliminar tensions i a concentrar-nos en aquells punts del cos que no estan bé.
No cal caure presoners de la moda però cal tenir en compte la seva utilització en algunes sessions tant a l’acabar com a l’inici. Després de la seva utilització millorarem el nostre “feeling”.