Inici > Músculs abdominals: estètica o funció?

Músculs abdominals: estètica o funció?

L’abdomen és una part del cos que ens dona certa informació de l’estat forma, del nivell de fitness d’una persona. Es important tenir un abdomen fort? Es més una qüestió  estètica que funcional ? Cal dedicar-hi molt de temps a l’entrenament abdominal ?

La zona abdominal és una zona molt preuada, sobretot a nivell estètic. Molts entusiastes del Fitness anhelen la panxa plana i poder mostrar el relleu muscular, “les tabletes”, prioritzant el sentit estètic per sobre del funcional. La veritat és que tots els músculs del cos han d’estar en sintonia. Es absurd prioritzar una part del cos per sobre de les altres a no ser que tinguem deficiències importants provocades per una lesió. Inclús en l’entrenament d’esports d’alt rendiment on es treballen unes parts més que les altres, és necessari fer una tasca de compensació per reequilibrar el sistema muscular. Per tant, cal entrenar els abdominals com tots els altres músculs dels cos. Això si, la seva ubicació i funció, difereix força de la resta dels músculs del cos i exigeix un entrenament diferent.

Utilitat dels músculs abdominals.

Els músculs abdominals no son músculs massa importants en quant a generadors de moviment en cap de les tasques que podem fer a diari ni en gairebé la gran majoria de moviments de qualsevol esport. En general, actuen com a músculs estabilitzadors de la postura en cada moviment que fem controlant i fixant la posició de la columna vertebral i del maluc. Per tant, podem parlar de músculs que “ajuden” i es “sincronitzen” amb l’acció d’altres músculs per a fer qualsevol acció. Es tracta d’una participació “accessòria” però important i gairebé constant en moltes activitats on calgui controlar la postura:  corrent, saltant, xutant una pilota, aixecant pesos, llançant objectes, caient i aixecant-se del terre, etc

Músculs de l’abdomen.

El múscul més conegut és el recte de l’abdomen (les tabletes) que és el més superficial i es pot palpar o veure si la capa de greix que hi ha entre la pell i el múscul és petita. Es un múscul que s’extén verticalment des del pubis fins a les costelles i  incurva l’esquena  ajudant a la flexió del tronc i treballant al màxim quan l’acció és fa contra la gravetat.

El múscul abdominal més important i més oblidat possiblement sigui el  transvers de l’abdomen (no es veu ni es palpable perquè és el més profund) que és la veritable “faixa anatòmica” del cos doncs la seva contracció enfonsa i estreta l’abdomen aproximant-lo a la columna vertebral protegint millor l’esquena i mantenint els òrgans interns de la cavitat abdominal en el seu lloc. També és un múscul que està en íntima relació amb el diafragma ajudant a l’expiració de l’aire. Però no té cap transcendència en la generació de moviment del tronc ni del maluc.

A l’abdomen, finalment també hi trobem els músculs oblics de l’abdomen (oblic intern i oblic extern) de cada costat que ajuden a la flexió i rotació del tronc sobre el maluc o del maluc sobre el tronc actuant en sinèrgia juntament amb el recte de l’abdomen.

Per tant, la sincronització en la contracció de tots els músculs abdominals és essencial per a poder tenir una faixa abdominal eficient.

Entrenament dels músculs abdominals

No s’ha d’entrenar únicament el “recte de l’abdomen” buscant l’efecte visual de les “tabletes”. Tenir un abdomen “marcat” no seria necessàriament indicatiu d’un entrenament abdominal correcte. No es poden oblidar els oblics ni tampoc el transvers.

Per altra banda, si els abdominals son músculs accessoris però importants en la realització de moltes tasques com les descrites al principi de l’article, no sembla absurd  reduir tot l’entrenament abdominal a la flexió de tronc incurvant l’esquena des del terra una vegada i altra?. Quantes vegades fem, durant el dia moviments similars ?. En el Mon de l’esport, quantes accions semblants fem ? No és millor treballar la faixa abdominal en exercicis més “funcionals” que ens ajudin a realitzar més eficientment les tasques que volem en coordinació amb els altres músculs ? Per què voler fer exercicis analítics on els abdominals son els únics músculs protagonistes quan en totes les accions esportives sempre actuen en sinèrgia amb altres músculs?

Fins fa poc, els entrenadors, monitors i professionals del Fitness no es feien aquestes preguntes i basaven l’entrenament en una sèrie de moviments repetitius d’aillament abdominal posant en risc la salut de les vèrtebres.  Però avui tots sabem que el millor per entrenar la faixa abdominal és un entrenament molt variat i específic per a cada persona combinant els exercicis de sempre amb d’altres estàtics com planxes o moviments rotacionals, exercicis compostos combinant dos o tres plans de l’espai o exercicis respiratoris. Dins dels exercicis respiratoris trobem la “gimnàstica hipopressiva”, mètode practicat a Europa però que no té massa recolzament als EEUU. Es tracta d’un treball estàtic de coordinació entre els músculs de la respiració amb el diafragma que provoca la contracció involuntària de tota la faixa abdominal i redueix la pressió intra-abdominal provocant un efecte ascensional d’aspiració del terra pelvià. Es un tipus de gimnàstica força interessant per a persones amb prolapse de bufeta, per exemple. Potser més endavant ja aprofundiré una mica més sobre aquest mètode singular d’entrenament abdominal creat per un metge ginecòleg belga.